Jong!

Creatieve Dagbesteding

Creatieve Dagbesteding bij Boogiewoogie

Het werk van het dagbestedingsteam onder leiding van Linda Sandman kenmerkt zich door sociaal bewogenheid, vakkennis op het gebied van maatschappelijk werk en hun artistieke talenten. Ze combineren deze passies in hun werk voor Jong-zorg.

Vraag en aanbod

Elke maandag, dinsdag en donderdag kan er in Winterswijk onder leiding van Linda bij elkaar worden gekomen voor creatieve ontmoetingen. “We bieden laagdrempelige zorg aan mensen met een dagbestedingsindicatie, en er is geen druk om te presteren als je hier komt. We maken kennis en we zijn benieuwd wat ze willen doen, en dat gaan we dan doen. Het is laagdrempelige en vraaggericht.”

Vaardigheden

We begrijpen dat elke deelnemer andere behoeften heeft. Als sociaal werkers weten wij dat mensen met bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel een kortere aandachtsboog hebben en dat schilderen of diamond painting een fijnere motoriek vereist. “Het is ons werk om samen met de client iets te vinden waar hij of zij zich prettig in voelt en waarin hij ook wordt uitgedaagd zijn zelfredzaamheid te vergroten. Daarin staat niet het resultaat centraal, maar wat de client aankan.”

Indicatie

Voor deelname aan dagbesteding is een indicatie voor een aantal uur nodig die wordt afgegeven door de gemeente (WMO, WLZ). Mocht dit nog niet geregeld zijn, dan biedt Jong! aan hierin te helpen. “Het is geen reden om niet te komen of te wachten, wij nemen onze cliënten bij de hand om de vaak ingewikkelde regels te doorgronden.”

Knutselen, schilderen, haken, enz.

Bij het pand aan de Roelvinkstraat in Winterswijk (BoogieWoogie en vrijwilligers punt Winterswijkse Uitdaging) puilen de kasten uit van materialen om de creatieve uitlaatklep handen en voeten te geven. Ook komt Linda bij cliënten in hun eigen leefomgeving voor deze creatieve begeleiding. “Zo heb ik met een client een muurschildering gemaakt. Als iemand het spannend vindt om te komen, dan kom ik gerust eerst eens bij diegene op bezoek om kennis te maken. Niets is onmogelijk”.

Kleine groepen

De persoonlijke aandacht is kenmerkend voor de creatieve dagbesteding die Linda begeleidt. “Daarom kunnen er maximaal vijf mensen per donderdag meedoen. Soms zijn dagbestedingsprojecten gericht op productieafspraken of ligt het tempo hoog. Grote groepen zijn bovendien best spannend om aan deel te nemen. Ik kan op deze manier iedereen de juiste aandacht geven, ook als ze alleen contact willen en nog niet toekomen aan iets maken.”

Opgave

Cliënten, of hun netwerk, kunnen rechtstreeks met Jong! contact opnemen voor meer informatie en opgave. Daarnaast zit collega Naomi elke dinsdag, woensdag- en donderdagochtend bij BoogieWoogie aan de Roelvinkstraat 1 om cliënten persoonlijk te woord te staan. “En de koffie staat altijd klaar!”